Ειδήσεις

Όπλο συχνοτήτων εξουδετερώνει τους επίδοξους εισβολείς

Τα drones μπορούν να φτάσουν σχεδόν παντού και να εισβάλουν από αέρος χωρίς να εκθέσουν τον χειριστή τους. Αν και πρακτικά είναι δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα, η αναχαίτισή τους (λόγω μικρούς μεγέθους) δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Με τους παπαράτσι να είναι από τους πρώτους που ανακάλυψαν τη χαρά και τη χρησιμότητα εκείνων που εφοδιάζονται με κάμερες, δίχτυα υψώθηκαν πάνω από βίλες, κήπους και ιδιωτικές παραλίες όπου εντοπίζονται διασημότητες, προκειμένου να προστατευτεί η ιδιωτικότητα των στιγμών.

Εντούτοις, η κάπως πρωτόγονη λύση εκτός από αντιαισθητική είναι συχνά και αναποτελεσματική, ειδικότερα στην περίπτωση μεγάλων εκτάσεων. Όταν δε πρόκειται για βιομηχανικές και άλλες κρίσιμες εγκαταστάσεις, ο πονοκέφαλος εισβολής ενός drone δεν είχε μέχρι πρότινος άλλη λύση, εκτός από τη βίαιη κατάρριψή του.

Η αμερικανική εταιρεία Batelle παρουσίασε πολύ πρόσφατα ένα όπλο συχνοτήτων, το οποίο αναμένει έγκριση από τις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές και θα βγει στην αγορά μέσα στο 2016. Το DroneDefender παρεμβάλει στις συχνότητες επικοινωνίας του drone με το χειριστήριο ελέγχου, κάνοντάς το να πιστέψει ότι βρίσκεται εκτός εμβέλειας. Έτσι ενεργοποιείται ο μηχανισμός ασφαλούς προσέγγισης, ο οποίος είτε το οδηγεί να επιστρέψει στο σημείο που είναι ο χειριστής του, είτε το προσγειώνει εκεί που βρίσκεται. Παρεμβάλλοντας στον έλεγχο των λειτουργιών, το εν λόγω όπλο κάνει αδύνατο τον όποιον άλλο χειρισμό, καθηλώνοντας ανίσχυρο το drone.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το DroneDefender έχει εμβέλεια περίπου 400 μέτρα, είναι ελαφρύ, ενεργοποιείται σε δέκατα του δευτερολέπτου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχόμενα για πέντε ώρες. Το σχήμα του παραπέμπει κατά το ήμισυ σε πυροβόλο όπλο, από όπου δανείζεται τα σκοπευτικά και άλλα μέρη στήριξης, ενώ αντί κάνης ενσωματώνει κεραία.