Ειδήσεις

Υποχρεωτική η δήλωση όλων των ιπτάμενων συσκευών στις ΗΠΑ

Είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε μερικά χρόνια ο ουρανός, ειδικά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, θα έχει γεμίσει από ιπτάμενα drones. Η εμπορική τους χρήση αναμένεται να δώσει νέα (βιώσιμη) ώθηση στις αερομεταφορές, ενώ ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των ερασιτεχνών που έχουν στη διάθεσή τους ένα ή περισσότερα «ιπτάμενα ρομπότ» είναι δεδομένος –στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού αναμένεται ότι φέτος τα Χριστούγεννα τα drones θα είναι ψηλά στη λίστα με τα πιο επιθυμητά δώρα.

Ήδη στην Ευρώπη έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση για τη μελλοντική χρήση των νέων αυτών ιπτάμενων μέσων στην κοινοτική αεροπορική αγορά, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν για ασφάλεια και βιωσιμότητα. Ο μάλλον φιλόδοξος – για την ώρα – στόχος είναι η προοδευτική ενσωμάτωση στην Πολιτική Αεροπορία των λεγόμενων «από απόσταση πλοηγούμενων αεροσκαφών» ήδη μέσα από τον επόμενο χρόνο.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τα από απόσταση ελεγχόμενα ή τα πλήρως αυτοματοποιημένα αεροσκάφη θα είναι πλήρως λειτουργικά στα παγκόσμια αεροπορικά δίκτυα έως το 2050. Στις ΗΠΑ, η πρωτοπόρος στον τομέα αυτό Airware, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, έχει παρουσιάσει ήδη και συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός εμπορικά αξιοποιήσιμου συστήματος διαχείρισης drones. Υπολογίζεται ότι 7.500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πετούν στον αμερικανικό εναέριο χώρο μέχρι το 2018.

Έτσι, πολύ σύντομα οι χειριστές τους θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν σχέδια πτήσης, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά αεροπλάνα. Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν νέοι αεροδιάδρομοι σε χαμηλότερα ύψη από αυτά στα οποία πετούν σήμερα τα αεροσκάφη, αλλά και να περιοριστεί το επιτρεπόμενο ύψος πτήσεων των drones από ερασιτέχνες χειριστές.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να κάνει υποχρεωτική την καταγραφή όλων των drones που πωλούνται από εδώ και στο εξής, ακόμα και προς ιδιώτες. Το θέμα απασχολεί εδώ και καιρό το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών, το οποίο επιθυμεί να διατηρήσει τον έλεγχο των αιθέρων. Ειδικοί προειδοποιούν ότι από τις ανεξέλεγκτες πτήσεις τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Ωστόσο, η δημιουργία του ρυθμιστικού πλαισίου, για την κυκλοφορία των drones στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2017.