Ειδήσεις

Drone επιτήρησης πετά χωρίς να χρειάζεται φόρτιση

Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι κατασκευαστές drones είναι ο περιορισμένος χρόνος πτήσης. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούν έχουν τους γνωστούς περιορισμούς, ενώ η τοποθέτηση μεγαλύτερων στοιχείων δεν δίνει λύση, αφού αυξάνει το βάρος, άρα και την κατανάλωση ενέργειας.

Η εταιρεία CyPhy Works από τη Βοστώνη παρουσίασε ένα drone επιτήρησης που έχει τη δυνατότητα να πετά επ΄αόριστον, χωρίς να χρειάζεται φόρτιση. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα πολύ λεπτό καλώδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και η ασφαλής μετάδοση δεδομένων. Η ύπαρξη του καλωδίου περιορίζει βέβαια την πτητική εμβέλεια του PARC (Persistent Aerial Reconnaissance and Communications), ωστόσο η αποστολή του είναι η εναέρια επιτήρηση και η μετάδοση εικόνων, χωρίς να επηρεάζεται από παρεμβολές. Το νήμα πρόσδεσης είναι λεπτότερο από ένα συνηθισμένο καλώδιο ακουστικών.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος 500 ποδών και όπως το περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Έλεν Γκρέινερ, «είναι ένα ρομπότ με απεριόριστο χρόνο πτήσης».

Πρόσφατα η CyPhy Works εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχίσει τις έρευνές της πάνω στην εξέλιξη διαφόρων τύπων drones και ρομποτικών συστημάτων. Η εταιρεία από τη Βοστόνη έχει στα σκαριά και ένα drone για εναέριες παραδόσεις, για το οποίο λέγεται ότι ενδιαφέρεται η UPS.