Ειδήσεις

Στα σκαριά νόμος για την ελεγχόμενη χρήση των drones

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έχουν συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με στόχο τον περιορισμό και την ελεγχόμενη χρήση των drones, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ κ. Νικήτα Κακλαμάνη, «εν όψει της ρύθμισης του εν λόγω ζητήματος σε κοινοτικό επίπεδο», η ΥΠΑ έχει προβεί στη σύσταση ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., «με σκοπό τη μελέτη των ισχυόντων διεθνών και κοινοτικών προτύπων και την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της χώρας μας προς την κατεύθυνση του περιορισμού και της ελεγχόμενης χρήσης των εν λόγω πτητικών συσκευών».

«Οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες μας έχουν προβεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του αστυνομικού προσωπικού για την παρακολούθηση της εν λόγω δραστηριότητας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους προς πρόληψη – αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας στρεφόμενης κατά προσώπων ή πραγμάτων».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «οι πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών απασχολούν σύσσωμη την ευρωπαϊκή κοινότητα, η οποία αναμένεται να θέσει σε ισχύ συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση της κυκλοφορίας των εν λόγω συσκευών σε όλα τα κράτη-μέλη».

Τα πρώτα νομοθετικά  βήματα για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τον σχεδιασμό, την παραγωγή, τη συντήρηση και τη λειτουργία drones σε ολόκληρη την Ευρώπη έγιναν πρόσφατα από την Κομισιόν, η οποία έχει συμπεριλάβει ρύθμιση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο «αεροπορικό πακέτο» που παρουσίασε τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και ήδη αρκετά κράτη-μέλη έχουν προχωρήσει στη θέσπιση εθνικών κανονισμών για την ομαλή λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς.

Διάβασε περισσότερα στο Βήμα online…