Ειδήσεις

Προς τη δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου στην Ε.Ε.

Πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γνωστών ως drones, επιχειρεί να αποκτήσει η Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ε.Ε. βρίσκεται, πλέον, ένα βήμα εγγύτερα στο στόχο για τη δημιουργία ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τα κράτη-μέλη της, όσον αφορά στις πτήσεις των drones, σχετικά με την ασφαλή χρήση τους, αλλά και την προστασία της ιδιωτικότητας.

Σε αυτή τη λογική κινήθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίνοντας έκθεση, με εισηγήτρια τη Βρετανίδα ευρωβουλευτή των Συντηρητικών, Τζακλίν Φόστερ, για την ασφαλή χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Ε.Ε. Στόχος είναι οι νέοι κανόνες να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των drones στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να άρουν τα εμπόδια, που αποτρέπουν σήμερα τις σχετικές επενδύσεις.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ και 31 κατά, αναγνωρίζει την Ευρώπη ως “τον ηγέτη της χρήσης πολιτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών”, σε αντίθεση με την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών στον στρατιωτικό τομέα. Η Ευρώπη, άλλωστε, διαθέτει περίπου 2.500 μικρές επιχειρήσεις αστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, περισσότερες απ’ ό,τι σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο μαζί.

Οι Ευρωβουλευτές, κατά τη συζήτηση, σημείωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πρέπει να μπορούν να ανιχνεύσουν άλλα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούν το ίδιο εναέριο χώρο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τα επανδρωμένα αεροσκάφη. “Πυκνοκατοικημένες περιοχές, ζώνες όπου απαγορεύονται οι πτήσεις, όπως αεροδρόμια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πυρηνικά και χημικά εργοστάσια, αλλά και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη”, υποστήριξαν.

Πηγή: sepe.gr