Ειδήσεις

Η Airbus βάζει drones να επιθεωρούν τα αεροσκάφη της!

Μπορεί όταν ακούμε τις λέξεις “drone” και “αεροπλάνο” στην ίδια πρόταση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό να είναι… ανεπιθύμητες επαφές, όμως η Airbus βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει τα drones προς όφελός της.

Τα αεροσκάφη, μεταξύ των πτήσεων, πρέπει να ελέγχονται για ζημιές ή άλλα προβλήματα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Την εξωτερική επιθεώρηση της ατράκτου, μέχρι σήμερα, την πραγματοποιούσαν εξειδικευμένοι τεχνικοί, οι οποίοι με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος χρειάζονταν περίπου 2 ώρες για να ολοκληρώσουν τον οπτικό έλεγχο.

Δείτε επίσης:

Παραλίγο σύγκρουση αεροσκάφους της Air France με drone

Η Airbus χρησιμοποίησε ένα ειδικά εξοπλισμένο drone με υψηλής ανάλυσης κάμερα ώστε να επιθεωρήσει κυρίως το πάνω μέρος του αεροσκάφους για ζημιές στο μέταλλο ή στο χρώμα, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες κατά την πτήση. Το drone ελέγχεται από ένα χειριστή (οπότε δε χάνεται μια θέση εργασίας… ακόμα), ακολουθεί μια προκαθορισμένη διαδρομή σε συγκεκριμένα waypoints πάνω από το αεροσκάφος και κάνει λήψη φωτογραφιών που συνθέτουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο και αποθηκεύονται σε μια βάση δεδομένων. Έπειτα, αναλύονται πολύ εύκολα για τον εντοπισμό ζημιών.

Η διαδικασία με το drone απαιτεί 10-15 λεπτά, έναντι 2 ωρών που απαιτούσε μέχρι τώρα, οπότε τα οφέλη είναι πολλαπλά και σημαντικά, με κυριότερο αυτό της επίσπευσης της επιθεώρησης, ώστε το αεροπλάνο να βρεθεί ξανά στον αέρα πολύ πιό γρήγορα.

Πηγή: airbus.com