Ειδήσεις

Έρχονται τα πυροσβεστικά drones!

Είναι αυτονόητο πως οι δυνατότητες που προσφέρουν τα drones είναι… απεριόριστες. Έτσι, η νέα ιδέα αφορά πυροσβεστικά drones που θα βοηθούν σε περιπτώσεις πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, με πολύ μικρότερο ρίσκο για τους πυροσβέστες, ταχύτερη επέμβαση και μεγαλύτερη επιτυχία.

Το concept έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Nebraska-Lincoln στις Η.Π.Α. και περιλαμβάνει ένα drone, το οποίο θα μεταφέρει μικρές σφαίρες από υπερμαγγανικό κάλιο (KMnO4). Λίγο πριν τις αφήσει να πέσουν, τους παρέχει μια δόση γλυκόλης σε υγρή μορφή, έτσι ώστε να αυτο-αναφλεγούν μετά από 10 έως 45 δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό, τα drones μπορούν να δημιουργήσουν μικρές, ελεγχόμενες εστίες φωτιάς, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μια “ζώνης ασφαλείας” που θα εμποδίσει την πυρκαγιά να εξαπλωθεί, όταν φθάσει στο σημείο εκείνο.

firesound

Με λίγα λόγια, τα drones αυτά θα πολεμούν τη φωτιά, με φωτιά! 

Ένα ακόμη πιό καινοτόμο concept πυροσβεστικών drones έρχεται από την Imaginactive και ονομάζεται FireSound. Το Firesound χρησιμοποιεί την εκπομπή χαμηλών συχνοτήτων 30-60Hz, οι οποίες μπορούν πρακτικά να σβήσουν μικρές εστίας φωτιάς, διαχωρίζοντας το φλεγόμενο υλικό από το οξυνόγο του αέρα! Φυσικά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, μπορεί να δημιουργήσουν μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Πηγή: dronelife