Βίντεο

DelftAcopter, το drone που πετά σαν διπλάνο και μονοκόπτερο μαζί!

Οι περίεργοι συνδυασμοί και οι ωραίες “πατέντες” που έχουν λειτουργικά υβρίδια σαν αποτέλεσμα, μας αρέσουν, έτσι μόλις είδαμε το DelftAcopter, δε χάσαμε την ευκαιρία να το ψάξουμε περισσότερo!

Μια ομάδα από το περίφημο Delft University of Technology της Ολλανδίας, με υποστήριξη και από την Parrot, δημιούργησε ένα drone που μπορεί τόσο να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, όσο και να πετά σαν διπλάνο με μεγάλη ταχύτητα! Ο tail-less σχεδιασμός του εξυπηρετεί το σκοπό αυτό, ενώ διαθέτει μόνο ένα σετ μοτέρ-έλικα, το οποίο χρησιμοποιεί για κάθετη ανύψωση. Μόλις βρεθεί στον αέρα και σε ένα ασφαλές ύψος, ο χειριστής του μπορεί να το φέρει πολύ γρήγορα και εύκολα σε οριζόντια θέση ώστε να εκτελέσει πτήση σαν διπλάνο, με ταχύτητες σαφώς ανώτερες απ’ότι θα επιτύγχανε ως ελικόπτερο, της τάξεως των 100 χλμ/ώρα!

Διαθέτει GPS, φυσικά όλους τους απαραίτητους αισθητήρες κίνησης και μια ενσωματωμένη κάμερα που του επιτρέπει να αναγνωρίζει το έδαφος, τα εμπόδια και να προσγειώνεται αυτόματα, ενω έχει αυτονομία 1 ώρας και έως 60 χιλιομέτρων! Φυσικά, ένα τέτοιο drone μπορεί να βρεί εξαιρετική χρήση σε δυσπρόσιτες περιοχές που η προσγείωση και η απογείωση ενός αεροπλάνου αποκλείεται λόγω φυσικών εμποδίων (δέντρων, ανώμαλου εδάφους κ.λπ.), κάτι που το καθιστά ιδανικό τόσο για αποστολές διάσωσης όσο και για μεταφορά ζωτικής σημασίας εφοδίων (φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα). Αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη μεγάλη δοκιμή του και δείχνει πολλά υποσχόμενο!