Συχνές Ερωτήσεις

Τα battery-saving tips για το drone σας που πρέπει να ξέρετε!

Η μπαταρία και η αυτονομία είναι “ευαίσθητα” θέματα στα drones, καθώς συνήθως αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων. Ωστόσο, είναι και στο χέρι του ίδιου του χειριστή να “βοηθήσει” την κατάσταση, με ορθολογική χρήση του drone και σωστή συντήρηση/φόρτιση της μπαταρίας. Να, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε:

Προσοχή στις θερμοκρασίες

Οι μπαταρίες πολυμερών Λιθίου (LiPo) που βρίσκουμε στα περισσότερα drones, δε συμπαθούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Ούτε κατά τη χρήση τους, ούτε κατά τη φόρτισή τους. Και αν για την πρώτη περίπτωση δε μπορείτε να κάνετε και πολλά (εκτός από το να αποφεύγετε τους… καύσωνες), για τη δεύτερη μπορείτε. Μην επαναφορτίζετε τη μπαταρία σας σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς έτσι μειώνετε τη διάρκεια ζωής της. Αφήστε την να κρυώσει και φορτίστε την υπό σκιά και σε δροσερούς χώρους.

Φορτίστε λίγο πριν την πτήση

Για τη μέγιστη δυνατή αυτονομία φορτίστε πλήρως την μπαταρία σας λίγες ώρες πριν την πτήση. Αν την φορτίσετε και την αφήσετε για λίγες μέρες, το πιθανότερο είναι πως δε θα τη βρείτε στο 100%, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα, καθώς αυτές οι μπαταρίες αποφορτίζονται ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου, ώστε να διατηρήσουν το προσδόκιμο ζωής τους (οι μπαταρίες δεν πρέπει να αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα ενώ είναι “γεμάτες”).

mpataria-drone-1

Βάρος και καιρικές συνθήκες

Ευνόητα και τα δύο. Όσο περισσότερο βάρος αφαιρέσετε (με ασφάλεια) από το drone σας, τόσο λιγότερο “εντατικά” θα δουλεύει για να παραμείνει στον αέρα και τόσο λιγότερη μπαταρία θα καταναλώνει, στον ίδιο χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν το χρησιμοποιείτε σε συνθήκες άπνοιας και με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, αφού το διευκολύνουν πολύ στην πτήση.

Μην την αποφορτίζετε τελείως

Μια μπαταρία που πέφτει κάτω από το 15-20% συχνά, είναι μια δυστυχισμένη μπαταρία. Αυτό βλάπτει το προσδόκιμο ζωής της, οπότε προσπαθήστε να προσγειώνεστε πριν εμφανιστεί το “battery warning” στην οθόνη σας, ή, στη χειρότερη, μόλις εμφανιστεί. Έπειτα, επαναφορτίστε πλήρως.

Μην είστε “επιθετικοί”

Ό,τι ισχύει για τα αυτοκίνητά μας, ισχύει και για τα drones. Όσο πιό “επιθετικοί” οι χειρισμοί μας, όσο πιό απότομοι οι ελιγμοί, οι επιταχύνσεις, οι επιβραδύνσεις μας, τόσο περισσότερη μπαταρία θα καταναλώνουν (τα drones, εκτός αν έχετε και ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο). Οπότε, χαλαρά, αργά και σταθερά…

Πηγή: Cnet