Ειδήσεις

Ξεκινά η μεταφορά αίματος και φαρμάκων μέσω drone στις Η.Π.Α.!

H Zipline είναι μια εταιρεία από την Καλιφόρνια που το 2014 ξεκίνησε με χρηματοδότηση της Google Ventures και του Paul Allen (συνιδρυτή της Microsoft), με σκοπό να κάνει τη μεταφορά φαρμάκων και αίματος εύκολη και γρήγορη, σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

Εδώ και ένα μήνα δραστηροποιείται ήδη με επιτυχία στη Ρουάντα, ελπίζοντας πως θα καλύπτει σχεδόν τη μισή χώρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πλέον, η Zipline επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις Η.Π.Α., αρχικά στο Maryland, τη Nevada και την Washington αλλά και σε μερικές περιοχές που κατοικούνται από ιθαγενείς. Ο σκοπός είναι να καλυφθούν αγροτικές περιοχές όπου συχνά οι κάτοικοι απέχουν πολύ από αστικά κέντρα και νοσοκομεία, για να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά ή απλώς για να λαμβάνουν ευκολότερα τα φάρμακά τους.

zipline drone (1)

Τα drones της Zipline λέγονται “Zips”, έχουν βάρος 10 κιλά, αυτονομία 30 λεπτών και περίπου 120 χιλιομέτρων και πλοηγούνται μέσω GPS και δικτύων δεδομένων. Μεταφέρουν το δέμα και το απελευθερώνουν στο έδαφος με ένα μικρό αλεξίπτωτο, όπου κάποιος το παραλαμβάνει, φυσικά. Τα νοσοκομεία θα μπορούν να ζητούν φάρμακα και αίμα και να το λαμβάνουν ταχύτατα σε επείγουσες περιπτώσεις.

Έως ότου λάβει έγκριση από την FAA και κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να αρχίσει τις πτήσεις στις Η.Π.Α., η Zipline εκτιμά ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη Ρουάντα.