Περίεργα

Το Monospinner είναι ένα τρελό drone με έναν έλικα!

Όταν λέμε σήμερα “drones”, οι περισσότεροι φέρνουν στο μυαλό τους τα γνωστά μας quadcopters, τα οποία χρησιμοποιούν τέσσερα μοτέρ και τέσσερις προπέλες για την πτήση τους. Ωστόσο, δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να φτιάξεις ένα drone!

Γνωρίστε το Monospinner που, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, έχει μόνο έναν έλικα και ένα μοτέρ και παρά ταύτα, καταφέρνει να πετάει! Πως το καταφέρνει, δεδομένου ότι θυμίζει λίγο ελικόπτερο αλλά… χωρίς την πίσω, βοηθητική του έλικα; Όπως θα φαντάζεστε ίσως, δεν τα καταφέρνει και με περίσσεια… χάρη! Μπορεί μεν να επιτυγχάνει πτήση, αλλά το κάνει με κάπως άτσαλο τρόπο, δεδομένου του ότι δε σταματά να περιστρέφεται γύρω από τον κάθετο άξονά του.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η, φαινομενικά άναρχη, μέθοδος πτήσης, μέσω του κατάλληλου software μπορεί να επιτρέψει στο χρήστη του Monospinner να το καθοδηγήσει εκεί που θέλει! Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το concept εμπορικά, δεδομένου του ότι στερείται αρκετά από τα πλεονεκτήματα των quadcopters, κυρίως αυτό της ευστάθειας, ενώ το μόνο του πλεονέκτημα είναι το μικρότερο κόστος κατασκευής λόγω της μιας προπέλας και του ενός μοτέρ. Βέβαια, σαφώς και μπορεί να έχει μεγαλύτερη αυτονομία από ένα quadcopter, ένα ζήτημα “φλέγον” για όσους ενδιαφέρονται για drones…

Δείτε το σε δράση!