Βίντεο

O πρώτος αγώνας drones με… εγκεφαλικό τηλεχειρισμό!

Ο τομέας των drones… απογειώνεται, αφού η εξέλιξή του είναι ταχύτατη και κάθε μέρα βλέπουμε να γίνεται τεράστια πρόοδος σε αυτόν. Η τελευταία είδηση που μας τράβηξε την προσοχή αφορά τον πρώτο αγώνα με drones, ελεγχόμενα καθαρά μέσω “εγκεφαλικών” εντολών!

Και εξηγούμαστε: Το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διοργάνωσε τον εν λόγω αγώνα, με τους χειριστές των drones να μην κρατούν ένα τυπικό χειριστήριο, ούτε να χρησιμοποιούν τη φωνή τους και τα χέρια τους για να δώσουν εντολές στις ιπτάμενες συσκευές. Αντί αυτού, στο κεφάλι τους είχαν ειδικούς λήπτες εγκεφαλικών σημάτων, τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στα εγκεφαλογραφήματα, έτσι όταν σκέφτονταν “πάνω”, το drone ανυψωνόταν ενώ αν σκέφτονταν πως ωθούν κάτι εμπρός, τότε το drone προχωρούσε εμπρός! Φυσικά, απαιτείται μια διαδικασία καλιμπραρίσματος πριν τον αγώνα, κατά την οποία η σκέψη “εμπρός” συνδέεται με το αντίστοιχο control στον χειρισμό του drone και ούτω καθεξής.

Όπως θα δείτε και στο video, ο “αγώνας” ήταν μάλλον βαρετός, αλλά αν σκεφτούμε λίγο την όλη διαδικασία, το concept και τις δυνατότητες που κρύβει, τότε το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Δείτε το video και θα καταλάβετε.