Βίντεο

Η DJI μπαίνει και στα χωράφια των αεροψεκασμών

Ένας από τους τομείς εφαρμογής της συστηματικής χρήσης drones αναμένεται να είναι τα επόμενα χρόνια και ο γεωργικός. Οι ιπτάμενες συσκευές ειδικότερα προβλέπεται να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τόσο για την κατά τόπους συλλογή δεδομένων, όσο και για τη σπορά ή τον αεροψεκασμό των καλλιεργειών. Η κινεζική DJI, ο μεγαλύτερος σήμερα κατασκευαστής εμπορικά διαθέσιμων drones, δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός.

Πρόσφατα, παρουσίασε το Agras MG-1, ένα οκτάπτερο ειδικών προδιαγραφών και υψηλών δυνατοτήτων, το οποίο προορίζεται για αεροψεκασμούς. Σύμφωνα με την DJI, ο ψεκασμός με το εν λόγω drone είναι 40 φορές πιο γρήγορος από τον χειροκίνητο. Μπορεί να πετάξει με ταχύτητα μέχρι και οκτώ μέτρα το δευτερόλεπτο, καλύπτοντας έκταση μέχρι και 33 στρέμματα σε μια ώρα. Το δοχείο του είναι χωρητικότητας δέκα λίτρων και η ένταση του ψεκασμού προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με την ταχύτητα πτήσης, προκειμένου να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη κάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Agras MG-1 σαρώνει διαρκώς το έδαφος διατηρώντας αυτόματα το ύψος και την απόσταση από τα φυτά, για να διασφαλίζεται η χρήση της βέλτιστης ποσότητας φυτοφαρμάκου. Ο χειριστής μπορεί να επιλέξει μεταξύ αυτόματης, ημι-αυτόματης ή χειροκίνητης λειτουργίας, ανάλογα με το έδαφος και το είδος του ψεκασμού. Το drone ενσωματώνει κεραμικά ακροφύσια, καθένα από τα οποία τροφοδοτείται από διαφορετικό μοτέρ.

Το ευφυές σύστημα λειτουργίας του εξασφαλίζει ότι μετά από την επιστροφή στη βάση για ξαναγέμισμα ή επαναφόρτιση, θα συνεχίσει τον ψεκασμό από το σημείο που σταμάτησε. Είναι ανθεκτικό στο νερό και τη σκόνη και κατασκευασμένο από αντιδιαβρωτικά υλικά. Η τιμή του, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, θα είναι κοντά στα 15.000 δολάρια.