Βίντεο

Drone-taxi σε πάει μόνο του εκεί που θες

Ένα drone αρκετά μεγαλύτερο και κάπως διαφορετικό από αυτά που έχεις συνηθίσει (εξαιρουμένων των πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών) παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στο CES του Λας Βέγκας.

Το πρωτότυπο κατασκεύασμα της κινεζικής Ehang είναι ένα drone-taxi, το οποίο αναλαμβάνει να σε πάει εκεί που θες μόνο του. Το Ehang184 μπορεί να μεταφέρει έναν επιβάτη για περίπου 23 λεπτά με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Δεν χρειάζεται, ούτε εξάλλου και έχει θέση για πιλότο. Επίσης, δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις ή άδεια χειρισμού από την πλευρά του μοναδικού επιβαίνοντα, αφού η όλη διαδικασία της πτήσης εκτελείται αυτοματοποιημένα.

Δεν έχει καν κόκπιτ, όργανα ελέγχου και χειριστήρια. Αντ΄αυτών, ο επιβάτης έχει στη διάθεσή του ένα tablet, μέσω του οποίου επιλέγει απλά τον προορισμό του.

“Ήταν στόχος ζωής να κάνω τις πτήσεις ταχύτερες, ευκολότερες και πιο άνετες από ποτέ”, λέει ο CEO της Ehang, Χαούζι Χου.

Παρόλο αυτά είναι ακόμα αμφίβολο αν το όραμα του Χου μπορεί να εξελιχθεί σε μια βιώσιμη λύση. Για την ώρα έχουν κατασκευαστεί κάποια πρωτότυπα drone-taxi και σίγουρα, ακόμα και αν όλα εξελιχθούν θετικά, χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει στην παραγωγή.

Συν τοις άλλοι η Ehang έχει να λύσει το πρόβλημα το μέγιστου ωφέλιμου φορτίου, το οποίο για την ώρα περιορίζεται στα 100 κιλά, θέτοντας εκτός πελατολογίου όσους είναι μεγαλόσωμοι.