Ειδήσεις

Drones πάνω από χωματερές και καρχαρίες σε Βρετανία και Αυστραλία

Οι μη επανδρωμένες αυτόνομες ιπτάμενες συσκευές διευρύνουν συνεχώς το πεδίο δράσης τους. Στη Βρετανία θα αρχίσουν να πετάνε πάνω από χωματερές σκουπιδιών για να καταγράφουν τις αναθυμιάσεις τους και στην Αυστραλία θα περιπολούν κοντά στις ακτές για να παρακολουθούν τυχόν εμφανίσεις καρχαριών.

Η από αέρος παρακολούθηση των χωματερών είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου του Μάνστεστερ και της βρετανικής υπηρεσίας περιβάλλοντος, σύμφωνα με το BBC. Τα drones είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες που μετράνε τις εκπομπές αερίων από τις χωματερές. Ορισμένες από αυτές ανήκουν στα «αέρια του θερμοκηπίου» και επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή, όπως και άλλα αέρια που επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη κι αν κλείσει μια χωματερή, συνεχίζει να εκπέμπει αέρια στο περιβάλλον για αρκετές ακόμη δεκαετίες, συνεπώς χρειάζεται μια μέθοδος παρακολούθησης και αυτή μπορεί να γίνεται από ψηλά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, θέλοντας να προστατεύσει καλύτερα τους λουόμενους στις παραλίες, όπου έχουν συμβεί αρκετές επιθέσεις καρχαριών, θα αρχίσει να δοκιμάζει drones που θα πετάνε πάνω από τη θάλασσα και θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες σε πραγματικό χρόνο σε ένα κέντρο ελέγχου.

Πηγή: protothema.gr