Ειδήσεις

Αυτό είναι το drone που «πετά» στο νερό!

Αν όταν ακούς τη λέξη «drone», συνειρμικά σου έρχεται στο μυαλό κάποιο ιπτάμενο κατασκεύασμα με έλικες και τα συναφή, σκέψου διαφορετικά. Όπως έκαναν οι Ντέιβιντ Λανγκ και Έρικ Στάκπολ, όταν θέλησαν να εξερευνήσουν ένα υδάτινο σπήλαιο στη βόρεια Καλιφόρνια.

Οι φήμες έλεγαν ότι το σπήλαιο έκρυβε κάποιον θησαυρό. Ο Ντέιβιντ και ο Έρικ δεν βρήκαν ποτέ τον χρυσό που έψαχναν. Φαίνεται όμως ότι χτύπησαν φλέβα χρυσού, εξελίσσοντας ένα drone για υποβρύχιες εξερευνήσεις. Αρχικά ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού, δηλαδή χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding), για να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο ρομπότ-εξερευνητή. Είπαν την ιστορία τους στο TED το 2013 και έφτασαν να στείλουν χιλιάδες κιτ για τη συναρμολόγηση πανομοιότυπων drones σε όλο τον κόσμο –δυο από αυτά έχουν βουτήξει και στα ελληνικά νερά, στο Αίγιο και το Φισκάρδο, συμμετέχοντας σε αποστολές χαρτογράφησης του βυθού.

Screen Shot 2015-09-01 at 10.02.57 AM

Ίδρυσαν την OpenROV στο Μπέρκλεϊ, δημιούργησαν ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και επέστρεψαν στο Kickstarter για έναν νέο γύρο crowdfunding, προκειμένου να κατασκευάσουν μαζικά το Trident (όνομα εμπνευσμένο από την τρίαινα του Ποσειδώνα), «ένα υποβρύχιο drone για τον καθένα», όπως το περιγράφουν.

Θέλουν, λένε, να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να εξερευνήσουν το υδάτινο περιβάλλον. Το Trident μπορεί να καταδυθεί σε βάθος μέχρι 100 μέτρα, συνδέεται με καλώδιο, έχει αυτονομία τριών ωρών, ενσωματώνει HD κάμερα και φώτα LED, ενώ το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 3 κιλά και χωρά σε σακίδιο πλάτης.

Trident Bubble Gif

Μέχρι στιγμής έχουν μαζέψει σχεδόν 650.000 δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό τους στόχο, ενώ η νέα τους καμπάνια στο Kickstarter θα παραμείνει ενεργή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.