Ειδήσεις

Παγκόσμιο μητρώο drones ζητά ο OHE, θα τα καταφέρει όμως;

Τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω του Οργανισμού αεροπορικών μεταφορών τους, ICAO (International Civil Aviation Organisation), εξετάζουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μητρώου, στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα ιδιωτικά και όχι μόνο drones.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί και θα μπορεί να περιλαμβάνει όλα τα drones με το χειριστή και τον ιδιοκτήτη τους, σε μία προσπάθεια εκπόνησης κοινών κανόνων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πτήσεων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πέραν του ξεχωριστού “μητρώου” κάθε χώρας.

Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας δεν μπορεί να επιβάλει κανονισμούς στις χώρες. Ωστόσο, πρότεινε τη δημιουργία του σχετικού μητρώου κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου στο Μόντρεαλ αυτό το μήνα, έχοντας ως στόχο η κοινή βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί να συντελέσει ώστε όλα τα data που αφορούν drones σε όλο τον κόσμο να είναι καταγεγγραμένα και προσβάσιμα σε πραγματικό χρόνο, όπως σημειώνει και ο Stephen Creamer, Δευθυντής του γραφείου αεροναυτιλίας του ICAO.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που η χρήση των drones αυξάνεται σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Κίνα, προκαλώντας ανησυχίες σχετικές με ζητήματα ιδιωτικότητας, αλλά και φόβους συγκρούσεων με εμπορικά αεροπλάνα.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του και να λειτουργεί μια τέτοια βάση δεδομένων, με τον ICAO να μπορεί πάντως ενδεχομένως να καλύψει αυτό το ρόλο. Πρόκειται ωστόσο για μία πρόταση που, αν και είναι ίσως πρόδρομος παγκόσμιων κανονισμών για την πτήση και την παρακολούθηση των drones, θα μπορούσε να δεχθεί ισχυρές αντιρρήσεις από χρήστες, καθώς, για παράδειγμα, χομπίστες έχουν ήδη αμφισβητήσει ήδη (και δικαστικά) τη δημιουργία ενός μητρώου drones στις ΗΠΑ.

Πηγή: Digitallife.gr