Ειδήσεις

Η Mercedes επενδύει στην εταιρεία drones ενός Έλληνα για να φτιάξει το… delivery του μέλλοντος!

Ο Αντρέας Ραπτόπουλος δεν είναι ευρέως γνωστός στο κοινό, αλλά είναι στους επιχειρηματικούς κύκλους της τεχνολογίας. Η Matternet είναι το “καμάρι” του (αν και όχι η πρώτη εταιρεία που ιδρύει) και η Mercedes-Benz μόλις επένδυσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν, ώστε να φτιάξει το delivery του μέλλοντος μέσω drones!

Η Matternet έχει ένα ειδικό drone γι’αυτή τη δουλειά, το Matternet M2. Είναι ελαφρύ, μικρό και μπορεί να μεταφέρει δέματα έως 2 κιλών χωρίς πρόβλημα. Ποιό είναι το concept που έχει η MB, όμως, ώστε να πετύχει αυτό το πλάνο που, σημειωτέον, η Amazon προσπαθεί να υλοποιήσει εδώ και χρόνια;

matternet mercedes drones and vans (1)

Φανταστείτε το εξής: Ένα ειδικά εξοπλισμένο van με αγαθά και ειδικά “ράφια”, τα οποία θα μπορούν αυτόματα να ανεφοδιάζουν με δέματα ένα drone που είναι προσγειωμένο στην οροφή του van. Το van θα κυκλοφορεί μέσα στην πόλη (όπως ένα σημερινό, τυπικό delivery van) και όταν πλησιάζει σε κάποιον πελάτη, το drone θα φορτώνεται αυτόματα με το δέμα που πρέπει, θα απογειώνεται και θα του το παραδίδει σε λίγα δευτερόλεπτα (όχι ακριβώς στα χέρια του, αλλά σε ένα ειδικό “dock” του διαμερίσματός του ή του κτιρίου που μένει)! Ή, αν ο πελάτης παραγγείλει ένα αγαθό που όμως δεν υπάρχει ήδη στο van, αλλά το τελευταίο είναι κοντά στο σπίτι του, τότε το drone θα φεύγει από την αποθήκη της εκάστοτε επιχείρησης με το δέμα και θα προσγειώνεται στο van και θα το παραλαμβάνει ο οδηγός του, ο οποίος έπειτα θα το παραδίδει στον αγοραστή.

Και τα δύο σενάρια είναι πιθανά αυτή τη στιγμή, καθώς η MB και η Matternet σχεδιάζουν την “επόμενη μέρα” της παράδοσης προϊόντων και αγαθών. Και μπορεί αυτή να απέχει μερικά χρόνια ακόμη, όμως οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς όλοι θέλουν να προλάβουν τον ανταγωνισμό.

Πηγή: BusinessInsider