Βίντεο

Ο Αφγανός που βοηθά πρόσφυγες στη Λέσβο με drone!

Ο τίτλος του άρθρου καθ’αυτός είναι απίστευτος, αλλά αληθινός! Ο Mehdi Salehi έφυγε από το Αφγανιστάν πριν 15 χρόνια και η ζωή του τον έφερε στη Λέσβο, το νησί μας που δέχθηκε αρκετούς από τους πρόσφυγες που πέρασαν στην Ευρώπη από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες.

Ο Salehi κανονικά μένει στη Νέα Υόρκη και είναι ιδρυτής της Good Drones, μιας εταιρείας που έχει σκοπό τη χρήση drones για καλό σκοπό. Για το λόγο αυτό, ο Salehi και η ομάδα του βρέθηκαν στη Λέσβο όπου προσπαθεί να βοηθήσει πρόσφυγες με τη βοήθεια drone. Ίσως πρόκειται απλά για ένα trick δημοσιότητας, αλλά το κάνει ως εξής: Από αέρος και με τη βοήθεια της κάμερας του drone του, εντοπίζει πλοιάρια γεμάτα μετανάστες και μπορεί να διακρίνει αν κάποια είναι έτοιμα να βουλιάξουν (ή αν έχουν ήδη βουλιάξει), αν όλοι έχουν σωσίβια, σε τι κατάσταση βρίσκονται κ.λπ. Ανάλογα ενημερώνει τις αρχές ή άλλα πλοία που περνούν από την περιοχή ώστε να σπεύσουν προς βοήθεια των προσφύγων.

drones refugees

Η δοκιμή του παραπάνω πλάνου έγινε για δύο μήνες εντός του καλοκαιριού και ο Salehi σχεδιάζει να βελτιώσει τα σημεία στα οποία συνάντησε δυσκολίες και να επιστρέψει την άνοιξη στην Ελλάδα.

Πηγή: popsci.com