Βίντεο

Βόλτα στο νησί-φάντασμα που «φιλοξένησε» τον James Bond

Ήταν κάποτε το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος πάνω στη Γη. Σήμερα είναι ένα νησί-φάντασμα, εννέα μίλια από τις ακτές του Ναγκασάκι, στη νότια Ιαπωνία. Πριν από λίγα χρόνια έγινε πεδίο μάχης στην ταινία Skyfall, με πρωταγωνιστή τον James Bond (Ντάνιελ Κρεγκ).

Ο 007 συναντήθηκε εκεί με τον κακό, παραστρατημένο πρώην πράκτορα της MI6 Ραούλ Σίλβα (Χαβιέ Μπαρδέμ), αν και στην πραγματικότητα κανείς από το καστ δεν πάτησε το πόδι του στα ερειπωμένα κτίρια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή –η ψηφιακή επεξεργασία επέτρεψε τα γυρίσματα να γίνουν στα Πάινγουντ Στούντιο, λίγο έξω από το Λονδίνο.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2009 και για 35 χρόνια η πρόσβαση στο νησί Χασίμα (ή Γκουνκανζίμα, δηλαδή το «νησί θωρηκτό») ήταν απαγορευμένη. Σύμβολο της ιαπωνικής βιομηχανοποίησης, ανήκε για περισσότερο από έναν αιώνα στη Mitsubishi. Το νησί ήταν η πύλη εισόδου στα μεγάλα υποθαλάσσια ανθρακορυχεία της περιοχής. Για δεκαετίες, πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν τόπος καταναγκαστικών έργων για Κορεάτες και Κινέζους αιχμαλώτους.

Το γεγονός επανήλθε πρόσφατα στη δημοσιότητα, όταν η Ιαπωνία ζήτησε και πέτυχε την αναγνώριση της νήσου Χασίμα από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας, προκαλώντας την αντίδραση της Νοτίου Κορέας.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Wikipedia, το πρώτο εννιαόροφο κτίριο από μπετό χτίστηκε το 1916, για να φιλοξενήσει τους συνεχώς αυξανόμενους εργάτες. Στο απόγειό του, το 1959, το νησί έκτασης μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου φιλοξενούσε 5.259 κατοίκους. Καθώς τη δεκαετία του ’60 το πετρέλαιο αντικατέστησε ως καύσιμη ύλη το κάρβουνο, τα ανθρακορυχεία σε ολόκληρη την Ιαπωνία άρχισαν να κλείνουν. Το 1974 η Mitsubishi έκλεισε το Χασίμα και το νησί εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου. Το 2002 η εταιρεία το παραχώρησε στην πόλη Τακασίμα, η οποία αργότερα συνενώθηκε με το Ναγκασάκι.

Έκτοτε, το νησί Χασίμα έγινε αντικείμενο αρκετών ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δημοσιογράφων και κινηματογραφιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ο Αυστραλός Λι Χιούμπνερ χρησιμοποίησε ένα ειδικά εξοπλισμένο drone. Οι εικόνες που συνέλαβε ο φακός του είναι εντυπωσιακές, αναδεικνύοντας το πώς μπορείς να πεις με μοναδικό τρόπο την κάθε ιστορία, αν προσαρμόσεις μια κάμερα σε ένα drone.