Ειδήσεις

Σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος στον Καναδά!

Ο Καναδός Υπουργός Μεταφορών παραδέχθηκε την πρώτη σύγκρουση drone με επιβατικό αεροσκάφος στην ιστορία των αερομεταφορών. Σε σχετική δήλωση ο Marc Garneau αποκάλυψε ότι την Πέμπτη, μια πτήση Skyjet χτυπήθηκε από drone, καθώς προσέγγιζε για προσγείωση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Jean Lesage στην πόλη του Κεμπέκ.

“Είμαι εξαιρετικά ανακουφισμένος που το αεροσκάφος υπέστη μόνο μικρές ζημιές και ήταν τελικά σε θέση να προσγειωθεί με ασφάλεια. Το ατύχημα θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο σοβαρό εάν το drone είχε προσκρούσει στον κινητήρα ή στο πιλοτήριο”, δήλωσε ο Garneau.

Το αεροσκάφος την ώρα της σύγκρουσης πετούσε στα 1500 πόδια και απείχε τρία μίλια από το διάδρομο προσγείωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το drone είχε υπερβεί κατά πολύ τα όρια των 400 ποδιών σε απόσταση όχι εγγύτερα των πέντε ναυτικών μιλίων από τα αεροδρόμια. Στο αεροσκάφος επέβαιναν οκτώ επιβάτες την ώρα της σύγκρουσης.

Το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί οι αναφορές από χειριστές αεροσκαφών για παραλίγο ατυχήματα από drones. Επισήμως η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ην.Πολιτειών (FAA) πριν την σύγκρουση δεν είχε αναφέρει κάποια επίσημη καταχώρηση ανάλογου συμβάντος.

“Κάθε έρευνα μέχρι τώρα καταλήγει ότι οι συγκρούσεις που αναφέρθηκαν ήταν είτε σύγκρουση με πτηνά, είτε υπήρχε κάποια δομική αστοχία που δεν σχετιζόταν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος”, ανέφερε η FAA χαρακτηριστικά σε δήλωση της.

Από την άλλη πλευρά, τον Σεπτέμβριο, δύο ελικόπτερα του στρατού των Ην.Πολιτειών χτυπήθηκαν από drone πετώντας πάνω από το Staten Island της Ν.Υόρκης, χωρίς όμως να καταχωρηθεί στα αρχεία της FAA, λόγω του τύπου των αεροσκαφών (στρατιωτικά).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι κανόνες της FAA δηλώνουν ότι κανένα drone δεν επιτρέπεται να πετά πάνω από 400 πόδια, ούτε και κοντά σε αεροδρόμια ή αεροσκάφη. Για να πετάξει σε απόσταση 5 μιλίων από το αεροδρόμιο, χρειάζεται ειδική άδεια.

Στην Ελάδα ο αντίστοιχος κανονισμός που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2017, ορίζει ότι τα ανάλογα drones μεταξύ άλλων πρέπει να ίπτανται κάτω από τα 400 πόδια (120 μέτρα) εκτός περιμέτρου 8 χιλιομέτρων από αεροδρόμια. Στην περίπτωση της ανοιχτής κατηγορίας (μέχρι 25 κιλά) το μέγιστο όριο είναι τα 400 πόδια (120 μέτρα) και στην περίπτωση της υποκατηγορίας Cat A0 (μέχρι ένα κιλό βάρος) το όριο είναι 50 μέτρα. Αυτή η οδηγία ισχύει εκτός αν υπάρχει ειδική άδεια από την ΥΠΑ.

Πηγή: OnAlert.gr