Ειδήσεις

Σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα της ΥΠΑ: Πώς θα δηλώσω το drone μου;

Σε λειτουργία έχει τεθεί από τις 22 Μαΐου το πληροφοριακό σύστημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν το drone τους.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, η τμηματάρχης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), υπεύθυνη στο Τμήμα Μικρών Αεροσκαφών, Υπερελαφρών Αεροσκαφών και Μη Επανδρωμένων Οχημάτων, Νατάσσα Τσότρα.

Στο νέο σύστημα θα γίνεται η καταχώρηση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones), διαδικασία που «σε ποσοστό 95% είναι ανέξοδη για τον ιδιοκτήτη» τονίζει η κα Τσότρα, περιγράφοντας το νέο σύστημα ως πολύ φιλικό και απλό στη χρήση.

Πώς θα δηλώσω το drone μου;

Με τη λειτουργία αυτού το νέου συστήματος στην επίσημη ιστοσελίδα ypa.gr και τον ειδικό ιστοχώρο με τη σήμανση ΣμηΕΑ, είναι εφικτό για κάθε drone να δηλωθεί «με ταχύτατο ρυθμό και άμεσα ή το πολύ μέσα σε μια ημέρα να λάβει τρεις ειδικούς αριθμούς και με αυτούς να πάρει την έγκριση για να υποβάλει σχέδιο πτήσης».

Η συγκεκριμένη διαδικασία δε υποβολής ενός σχεδίου πτήσης, αφορά μόνο τα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), που θα πετούν για ψυχαγωγική χρήση σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται ο χειριστής, ενώ ταυτόχρονα για πτήση μέχρι και σε απόσταση 500 μέτρων από τον χειριστή το κόστος είναι μηδενικό.

Μοναδικός στόχος από την πλευρά της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας είναι “ο έλεγχος του Εναέριου Χώρου και η ασφάλεια των πτήσεων είτε μιλάμε για χρήση ψυχαγωγική, είτε για επαγγελματική (καθώς) υπάρχουν περιοχές όπου η πτήση είναι επικίνδυνη ή/και απαγορευμένη” τονίζει η Τμηματάρχης της ΥΠΑ.

 

Πηγή: iefimerida.gr